Nuffnang Ad

Thursday, 26 February 2015

2 resepi kerabu rumpai laut

Assalammualaikum, ni hari jumaat punya cerita...terlambat sikit hihihi sibuk kak ruby ni, hari ni baru dapat publish dalam kayumaniskorner........kawan anak kak ruby dari Sabah, bagi banyak jugak rumpai laut,  memang sebelum ni kak ruby belum pernah makan malah masak pun tak pernah rumpai laut.......apa lagi google lah kak ruby cari apa kebaikkan rumpai laut....rupa2nya banyak khasiat dan kebaikkan rumpai laut ni....ada 20 khasiat....panjang lah pula kalau satu persatu kak ruby nak cerita kat sinikan.  Nanti pandai2 lah cari sendiri ye......ada 2 resepi kak ruby buat, lain2 bahan nya....kedua-dua resepi ni sedap...sapa nak kolagen asli dari rumpai laut boleh cuba resepi ni.


KERABU RUMPAI LAUT (resepi pertama)

Bahan
1 mangkuk rumpai laut
1 biji timun - potong menamjang
1 biji bawang besar - potong nipis bulat2
2 biji cili merah/cili padi - potong kecil2
2 biji cili hijau - potong kecil2
1 biji buah tomato - potong kecil2
sedikit udang kering - goreng sekejap dan ditumbuk
4 biji limau kasturi - ambil jus
cuka, dan garam secukupnya rasa.







ini rumpai laut selepas diredam dan belum dicampur apa2.








Cara
Rumpai laut dicuci bersih dan direndam semalaman, kemudian potong pendek.
Campurkan dan gaul rata semua bahan2 yang disediakan.
Hidangkan bersama nasi.

KERABU RUMPAI LAUT (resepi kedua)


Bahan
Semangkuk rumpai laut (yang sudah direndam semalaman)
(dibersihkan dan dipotong kasar)
5 sudu besar kelapa parut putih (ditumbuk lumat)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar kelapa goreng (dijadikan kerisik)

Cara:
Gaulkan semua bahan di atas bersekali dengan rumpai laut.
Boleh dihidangkan.

1 comment: