KERABU RUMPAI LAUT (resepi pertama)
Bahan
1 mangkuk rumpai laut
1 biji timun - potong menamjang
1 biji bawang besar - potong nipis bulat2
2 biji cili merah/cili padi - potong kecil2
2 biji cili hijau - potong kecil2
1 biji buah tomato - potong kecil2
sedikit udang kering - goreng sekejap dan ditumbuk
4 biji limau kasturi - ambil jus
cuka, dan garam secukupnya rasa.
ini rumpai laut selepas diredam dan belum dicampur apa2.
Cara
Rumpai laut dicuci bersih dan direndam semalaman, kemudian potong pendek.
Campurkan dan gaul rata semua bahan2 yang disediakan.
Hidangkan bersama nasi.
KERABU RUMPAI LAUT (resepi kedua)
Bahan
Semangkuk rumpai laut (yang sudah direndam
semalaman)
(dibersihkan dan dipotong kasar)
5 sudu besar kelapa parut putih (ditumbuk lumat)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar kelapa goreng (dijadikan kerisik)
Cara:
Gaulkan semua bahan di atas bersekali dengan rumpai laut.
Boleh dihidangkan.
Wah menambah menu rumpai laut ni...suka..suka
ReplyDelete