Nuffnang Ad

Wednesday, 18 February 2015

Agar2 koko bintik horlicks

Assalammualaikum, terlebih dahulu kak ruby ucapkan terima kasih pada syapex kitchen diatas resepi agar2 yang sedap ni.....tapi sayang seribu kali sayang,  waktu kak ruby tengah masak agar2 tu baru kak ruby sedar yang stok simpanan koko kak ruby dah habis, nak p beli pun agar2 sudah atas api.......milo lah jadi penyelamatnya untuk gantikan koko......rasa nya masih lagi sedap, sangat lah sedap apa lagi dengan cuaca panas sekarang ni bertambah-tambah sedap nya,  hihihi cuma rupa nya lah malap sikiiiiiiit.
AGAR-AGAR  KOKO BINTIK HORLICKS

Bahan
13 gm serbuk agar2
220 gm gula
1.1 liter air
400 gm susu ideal
3 sudu besar serbuk koko
2 susu besar susu pekat
4 sudu besar horlicks (bersamaan 1/4 cwn)

Cara
Didihkan serbuk agar2 dan air sehingga larut.  Masukkan gula dan masak sehingga gula larut. Masukkan susu ideal dan biarkan mendidih.
Bahagikan kepada 2 bahagian yg sama banyak.  masukkkan koko dan susu pekat ke dlm satu bahagian dan satu bahagian lagi masukkan horlicks.
Tuangkan adunan horlicks kedlm 8" persegi dan biarkan beku. Potong sebesar 1 cm kiub dgn pisau bergerigi,




















Tuangkan bahagian koko kedlm bekas 8" persegi atau acuan pilihan sendiri, dan taburkan ketulan2 horlicks tadi.  Biarkan sejuk agar2 sejuk sepenuhnya sebelum dimasukka kedlm peti sejuk.

2 comments:

  1. nampak senang dan sedap kak ruby boleh try nanti, kena shopping agar2 dulu lah

    ReplyDelete