Assalammualaikum, beberapa hari yang lalu kak ruby buat pau labu, sedap dan cntik hasil nya.....hari ini pun masih dalam cerita labu jugak, hihihi macam cerita labu dan labi pula..... kisah kali ni bingka labu tanpa telur, kiranya tak masuk telur lah tu kan?, resepi nya macam biasa lah dari Yatie, terima kasih yatiememories, memang sedap.....kak ruby buat dua satu garing dan satu lagi biasa je, memang yang garing tu lagi sedap, yang biasa tu sedap jugak tapi agak lembek sikit.....hasil nya jugak cntik sangat kuning je, menyelerakan sapa2 yang tengok.
BINGKA LABU TANPA TELUR
Bahan
250 gm labu - tanpa kulit, direbus
1/2 cwn gula halus
1/2 cwn santan pekat
3/4 cwn susu cair/sejat
1 cwn tepung gandum
1 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar menjerin
bijian utk tabur atas kuih - kak ruby tak tabur
Cara
Satukan kesemua bahan2 dlm blender dan kisar halus. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan kacau hingga rata.
Tuang adunan kedlm acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak.
Bakar pada suhu 160c selama 45 minit atau hingga masak.
Sejukkan bingka, baru dipotong
Sedapnya mkn dgn tea panas
ReplyDelete