Nuffnang Ad

Saturday, 14 February 2015

Apam Labu

Assalammualaikum, sebenar nya dah selalu juga kak ruby buat apam labu ni, cuma sebelum ni kak ruby ikut resepi lain, guna ovalette dan juga baking powder biasa je tapi resepi kali ni guna yis.....apa2 pun ke dua dua resepi ni sama-sama sedap dan sama-sama cantik jadi nya.  Boleh lah cuba pada sapa2 yang belum mencuba tuuu.

APAM LABU

Bahan A
3 sudu mkn tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu mkn air suam

Bahan B
240 gm labu (dikukus/rebus)
150 gm gula kastor
1 biji telur
150 ml santan pekat

Bahan C
200 gm tepung gandum
1 sudu teh double action baking powder


Cara
Campurkan bahan A dan kacau hingga sebati,  biarkan selama 5 - 10 minit.
Kemudian campurkan semua bahan B dan kisar halus, tuangkan kedlm mangkuk adunan.
Masukkan bahan C kedlm adunan B yang dikisar tadi dengan cara sedikit demi sedikit dan kacau rata.  Masukkan pula bahan A dan kacau hingga sebati.
Biarkan adunan selama 1 jam (seelok-eloknya tutup mangkuk adunan)
Panaskan kukusan dan masukkan adunan ke dalam loyang besar atau acuan2 kecil yg telah disapu dengan sedikit minyak dan kukus hingga masak, lebih kurang dalam 15 atau 20 minit.
Hidangkan bersama kelapa parut yg digaul dengan sedikit garam.

1 comment:

  1. assalamulaikum kak ruby, mesti sedap ni apam sbb ada santan, belum pernah buat boleh try jugak ni kuning2 cantik lah

    ReplyDelete