APAM LABU
Bahan A
3 sudu mkn tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu mkn air suam
Bahan B
240 gm labu (dikukus/rebus)
150 gm gula kastor
1 biji telur
150 ml santan pekat
Bahan C
200 gm tepung gandum
1 sudu teh double action baking powder
Campurkan bahan A dan kacau hingga sebati, biarkan selama 5 - 10 minit.
Kemudian campurkan semua bahan B dan kisar halus, tuangkan kedlm mangkuk adunan.
Masukkan bahan C kedlm adunan B yang dikisar tadi dengan cara sedikit demi sedikit dan kacau rata. Masukkan pula bahan A dan kacau hingga sebati.
Biarkan adunan selama 1 jam (seelok-eloknya tutup mangkuk adunan)
Panaskan kukusan dan masukkan adunan ke dalam loyang besar atau acuan2 kecil yg telah disapu dengan sedikit minyak dan kukus hingga masak, lebih kurang dalam 15 atau 20 minit.
Hidangkan bersama kelapa parut yg digaul dengan sedikit garam.
assalamulaikum kak ruby, mesti sedap ni apam sbb ada santan, belum pernah buat boleh try jugak ni kuning2 cantik lah
ReplyDelete