Nuffnang Ad
Tuesday, 3 March 2015
Laksam
LAKSAM
Bahan
3 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
4 3/4 cwn air suam
3 sudu besar minyak masak
sedikit garam
Cara
Campur semua bahan2 diatas sehingga sebati, ketepikan
Panaskan periuk kukusan, sediakan loyang atau tudung periuk aluminium, sapukan dengan sedikit minyak masak. Kemudian masukkan bancuhan tepung tadi kedalam loyang (kak ruby letak 2 senduk, ini terpulang pada besar kecil loyang atau tudung periuk yg digunakan) kukus selama 5 minit. Bila dah masak angkat dan sejukkan sekejap baru keluarkan dari loyang dan terus gulung.
Kukus lagi hingga adunan habis.
Kuah Laksam
Bahan
4 ekor ikan kembung - cuci bersih dan direbus.
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 kotak santan + 1 kotak air
1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
4 keping asam keping
1 inci halia
sedikit belacan
garam dan gula secukupnya
Cara
Ikan yang rebus, ambil isi nya dan air rebusan.
Bawang besar, bawang putih, halia dan belacan dikisar bersama isi ikan, masukkan juga sedikit air rebusan ikan dalam blender supaya senang untuk di blend.
Dalam periuk masukkan santan, air rebusan ikan, lada hitam, asam keping, garam dan gula. Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Untuk ulam
kacang panjang - dihiris bulat
timun - dipotong panjang
tauge
Untuk sambal
cili merah
cili padi
sedikit belacan dan garam
Semua bahan ini dikisar/ditumbuk halus.
Labels:
laksam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
alamak laksammm...sedapnya..pebret
ReplyDelete