KEK CHIFFON PELANGI
Bahan
6 biji kuning telur
1 1/2 cawan tepung gandum
2/3 cwn minyak jagung
2/3 santan pekat
1 cwn gula pasir - kak ruby guna 1/2 cwn
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu teh baking powder - diayak bersama tepung gandum
pewarna hijau, kuning dan merah
Bahan B
6 biji putih telur
1/2 cwn gula - kak ruby guna 1/4 cwn
1 sudu teh cream of tartar
Satukan dalam bekas besar kuning telur, garam dan gula, kacau hinga sebati (tak perlu kembang).
Masukkan minyak dan santan kacau lagi, kemudian masukkan tepung gandum yg telah diayak bersama baking powder, gaul sebati ketepikan dulu.
Cara Bahan B
Pukul putih telur hingga jadi berbuih masukkan gula pukul lagi hingga kembang masukkan cream of tartar pukul lg hingga jadi meringue.
Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A tadi, kacau guna spatula saja dengan cara kuap balik, sebatikan.
Bahagikan kpd 3 bahagian, setiap bahagian warnakan dengan warna pilihan sendiri, masukkan kedalam loyang berlubang secara selang seli warna.
setelah siap, hentakkan beberapa kali loyang dan bakar selama 45-50 minit suhu 175c.
Setelah masak, keluarkan dari oven terusterbalikkan diredai kek sehingga sejuk.
Sejuk baru boleh dipotong.
kaknoor suka kek polos macam ni gebus gebas je kan
ReplyDeletegeram tgk kek kak rubi ni...cantik colournya
ReplyDeletekalau dpt ke saya ni, mahu berketul2 masuk mulut ni kak
ReplyDelete