Nuffnang Ad

Wednesday, 4 March 2015

Roti serat (roti wholemeal)

Assalammualaikum, tepung serat yang berbaki masih ada lagi, kak ruby tak tau nak buat kuih apa...tiba2 datang idea nak buat roti serat macam roti gardenia yang selalu kak ruby makan tu, cari resepi tak juga jumpa2, jadi kak ruby buat lah resepi sendiri berpandukan resepi roti yang ada dalam simpanan, sapa punya resepi kak ruby dah lupa, kalau tak silap resepi tok mak kot, cuma kak ruby tambah tepung wholemeal 250g dan buang tepung roti 250g.  Maka terjadi lah roti serat kak ruby.......hihihi hasilnya lembut sangat dan sedap.....yahoooooo!!!!!!!!!!


ROTI SERAT

Bahan 
250 g tepung high protein /tepung gandum /tepung roti

250 g tepung wholemeal (serat tinggi)
- 1 biji telur - pukul2 bhgi 2
- 3/4 cawan gula
- 1sdb susu tepung
- 2sdb susu pekat
- 2sdb marjerin
- 1sdb shortening
- 1peket mauripan (11g)

*campurkan susu pekat + 1/2 telur je + tmbh air, jdkan 300ml semua sekali.


















 Cara 
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan dan uli hingga licin lebih kurang 20 minit.
2. Tutup dengan wrappers dan biar naik selama 45 minit atau naik 2 kali ganda.
3. Tumbuk doh perlahan utk mengeluarkan udara yg terperangkap dan uli selama 1/2 minit.
4. Bentukkan menjadi bebola yang setiap satunya seberat 30 gm.
5. Susunkan ke dlm loyang yang telah digriskan. Tutup lagi dan biar naik lagi selama 40 minit. 
6. Tepi2 loyang pun griskan la jugak supaya roti tak melekat nanti lepas bakar. Kalau tak nak griskan loyang dan nak lapik dgn aluminium foil pun boleh..
7. Sapukan telur yg telah dipukul ke atas roti (tadikan kita guna 1/2 biji saja utk masuk ke dlm adunan, so yg 1/2 baki lagi tu gunalah utk tujuan ini).
8. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit

1 comment: