Walau apa pun kerja harian tetap diteruskan, untuk petang ni kak ruby sediakan pau keledek berbentuk bunga ros hihihi, ni resepi lama kak ruby kembalikan kenangan lama, resepi asal dari azlita masam manis tapi kak ruby tukar kan keledek purple pada keledek putih.
PAU KELEDEK
Bahan :
|
250 gm keledek putih - di
kukus atau di rebus
200 gm air
500 gm tepung pau
1 t/s baking powder
100 gm gula
50 gm shortening atau lemak sayuran
1/4 t/s garam
11 gm yeast segera
200 gm air
500 gm tepung pau
1 t/s baking powder
100 gm gula
50 gm shortening atau lemak sayuran
1/4 t/s garam
11 gm yeast segera
Keledek, dicuci bersih dan di rebus. Buang kulit keledek dan kisar keledek
dengan air sehingga halus. masukkan semua bahan kedalam bread maker dan set doh
dan biar hingga ia menjadi doh yang lembut.
Kalau guna tangan.
Bancuh sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis)
Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut
Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung. (kak ruby bagi adunan kepada 2 bahagian, 1 bahagian warnakan dengan warna merah, dan 1 bahagian lagi warnakan merah jambu )
Tutup doh dengan towel dan simpan .... sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam
Kalau guna tangan.
Bancuh sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis)
Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut
Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung. (kak ruby bagi adunan kepada 2 bahagian, 1 bahagian warnakan dengan warna merah, dan 1 bahagian lagi warnakan merah jambu )
Tutup doh dengan towel dan simpan .... sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam
Setelah doh naik tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.
Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan berat 15 gm, isi inti dan letak doh atas kertas lapik, untuk pau rose bulat-bulat kecil je, sebab apabila digulung dan dikukus pau akan mengembang.
Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda
Kukus doh dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 - 12 minit
Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan berat 15 gm, isi inti dan letak doh atas kertas lapik, untuk pau rose bulat-bulat kecil je, sebab apabila digulung dan dikukus pau akan mengembang.
Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda
Kukus doh dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 - 12 minit
Cantiknya...
ReplyDeleteKak ruby buat style nyonya eh..
Boleh orderx?
Email sy adriwkiut@gmail.com