Bahan
1500 ml santan ( guna santan kotak 1000 ml + 500 ml air)
200 gm gula pasir
1500 ml santan ( guna santan kotak 1000 ml + 500 ml air)
200 gm gula pasir
50 gm gula merah
250 gm tepung beras
50 gm tepung tepng jagung
1/2 st. esen vanila
1 sk. garam
250 gm tepung beras
50 gm tepung tepng jagung
1/2 st. esen vanila
1 sk. garam
Cara
Satukan kesemua bahan dan kacau hingga sebati dan ditapis.
Masak adunan hingga pekat dan berkilat (hendaklah dikacau sentiasa
supaya tidak berkerak).
Tuangkan adunan ke dlm loyang yang beralas daun pisang atau
disapu dgn sedikit minyak.
Bakar dalam oven dengan api grill dulu hingga permukaan kuih garing
sikit atau berkulit, kemudian bakar dengan api bawah hingga masak pada
suhu 180C lebih kurang 30 minit. (30 minit api atas grill, dan 30
minit api bawah, 10 minit lagi api atas bawah)
Biarkan kuih benar2 sejuk baru dipotong dan dihidangkan.
Kuih ni agak
lembik ketika masih panas dan akan keras sedikit bila telah sejuk tapi
memang lembut bila dimakan.
memang sedap bengkang tepung beras...dah lama tak makan...
ReplyDeleteadui sedapnya kakak oiiii......mana nak cari ni
ReplyDelete