Nuffnang Ad

Friday, 7 March 2014

Bengkang Tepung Beras

Assalammualaikum, kali ni kak ruby buat bingka tepung beras pula, kuih ni kalau di sebelah negeri kak ruby dipanggil bengkang.....kuih bingka atau bengkang ni termasuk dalam senarai  kuih2 tradisional melayu, ialah kuih zaman nenek2 kita dulu, budak2 sekarang mungkin tak berapa suka kot.......bagi kak ruby memang kak ruby suka, suka sangat...... kak ruby pun tidak lah pandai sangat buat kuih ni, hihihi cuma pandai makan aje......tapi bila kak ruby ambil resepi dari blog Yatie, baca dan buat betul2 alhamdulillah jadi dengan elok.......terima kasih banyak2 Yatie, sekali lagi terima kasih.
  



Bahan
1500 ml santan ( guna santan kotak 1000 ml + 500 ml air)
  200 gm gula pasir
    50 gm gula merah
  250 gm tepung beras
  50 gm tepung tepng jagung
  1/2 st. esen vanila
  1 sk. garam


Cara
Satukan kesemua bahan dan kacau hingga sebati dan ditapis.
Masak adunan hingga pekat dan berkilat (hendaklah dikacau sentiasa supaya tidak berkerak). 
Tuangkan adunan ke dlm loyang yang beralas daun pisang atau disapu dgn sedikit minyak.
Bakar dalam oven dengan api grill dulu hingga permukaan kuih garing sikit atau berkulit, kemudian bakar dengan api bawah hingga masak pada suhu 180C lebih kurang 30 minit. (30 minit api atas grill,  dan 30 minit api bawah, 10 minit lagi api atas bawah) 
Biarkan kuih benar2 sejuk baru dipotong dan dihidangkan. 
Kuih ni agak lembik ketika masih panas dan akan keras sedikit bila telah sejuk tapi memang lembut bila dimakan.

2 comments:

  1. memang sedap bengkang tepung beras...dah lama tak makan...

    ReplyDelete
  2. adui sedapnya kakak oiiii......mana nak cari ni

    ReplyDelete