Nuffnang Ad
Tuesday, 11 March 2014
Inti Kacang Merah
INTI KACANG MERAH
Bahan
250 gm kacang merah - direndam semalaman
1 cawan gula pasir - boleh tambah atau kurangkan
1/4 cawan gula merah
secubit garam
2 sudu besar butter
air secukupnya
Cara
Rebus kacang merah sehingga empuk (kak ruby guna pressure cooker 5 minit je dah empuk) kalau rebus cara biasa lama sangat, kena tambah air lagi, kalau air dah kering kacang merah masih belum empuk.
Kemudian kisar kacang merah dengan air nya sekali sehingga halus.
Tuang ke dalam kuali, masukkan gula, gula merah, garam dan butter, masak dengan menggunakan api kecil saja, dan kacau selalu supaya ia tidak hangit. Masak hingga ia berkilat.
Tutup api, sejukkan dahulu sebelum digunakan.
Labels:
inti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment