Nuffnang Ad

Tuesday, 4 March 2014

Lepat Labu

Assalammualaikum, labu tiga hari lepas masih ada lagi, tak tau nak masak apa, cari-cari resepi kuih muih dalam blog kawan-kawan ternampak lah lepat labu dalam blog Fiza's cooking, cantik nampak pun mcam sedap sangat, "boleh lah buat lepat labu" kata kak ruby, tapi daun pisang tak de......petang semalam apa lagi kak ruby pergi lah cari daun pisang di pasar malam presint 2........petang ni dapat lah kak ruby makan lepat labu, sedap, memang sedap......  terima kasih Fiza....tapi maaf kan kak ruby ye, sebab kak ruby buat dengan cara kak ruby, kak ruby campurkan kelapa dengan tepung dan tidak seperti yang Fiza buat,  kak ruby lebih suka kelapa dicampur sekali dalam adunan.
      

LEPAT LABU

Bahan
1/2 biji labu
2 cawan tepung gandum
1/2 cawang tepung jagung
1/4 cawan gula
1/2 cawang kelapa parut
1/2 sudu teh garam
daun pisang secukupnya - dibersih dan dilayur




Cara
Labu dikupas, dibersih dan rebus sehingga empuk kemudian ditoskan, dilenyek sehingga halus, ketepikan.
Satukan tepung gandum, tepung jagung, gula, kelapa parut dan garam ke dalam mangkuk gaul hingga rata, masukkan labu yang di lenyek tadi gaul lagi sehingga semua nya sebati.
Ambil adunan dua sudu besar letakkan di atas daun pisang yang telah dilayur, bungkus lah kemas2 dan masukkan ke dalam pengukus.
Kukus selama 15 - 20 minit, setelah sejuk hidangkan.  

No comments:

Post a Comment