Salah satu resepi dia hari ni "salted egg yolk chicken", kak ruby makan sedap macam yang kat restoran tu, tapi cuma agak kering sikit, kalau kat restoran agak basah basah gitu, tapi tak pe hihihi wafa rajin ke dapur......terima kasih anak mama.
SALTED
EGG YOLK CHICKEN
Bahan
A
2
keping isi ayam
¼
serbuk lada hitam
½
sudu teh garam
1
biji telur
1
cwn tepung kentang
8
biji kuning telur asin – distim
Bahan
B
4
sudu besar minyak masak
1
sudu teh bawang putih – dihancurkan
1
sudu teh halia – dihancurkan
Bahan C
1
sudu besar minyak jagung
2
– 3 biji cili merah
20
helai daun kari
20
gm butter
Cara
Potong
isi ayam kecil2 dan perapkan bersama lada hitam dan gula selama 15 minit. Kemudian gaul bersama 1 biji telur dan
salutkan dengan tepung kentang dan goreng.
Ketepikan.
Asingkan
kuning telur asin dan stimkan selama 10 minit, kemudian hancurkan
Tumiskan
bersama Bahan B sehingga berbuih (foamy) ketepikan.
Tumis
cili merah bersama daun kari, masukkan butter dan juga kuning telur tadi yg
telah dimasak bersama bahan B, Gaul hingga berbuih (foamy).
Akhir
sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul rata dan tutup api.
Boleh
dihidangkan.
mesti sedap sngt ni kakruby, tpi telur masin tu agak bnyk ya boleh di kurangkan tak..
ReplyDelete