Nuffnang Ad

Tuesday, 17 November 2015

Salted Egg Yolk Chicken

Assalammualaikum, untuk tengahari tadi kak ruby tak masak, si manja anak kak ruby wafa yang masak.....tu lah untung nya kita ada anak perempuan ni, walau tinggi mana pun anak perempuan belajar, sekali-sekala dia terasa juga nak ke dapur, itu lah sifat seorang perempuan mungkin......sebab kak ruby tak pernah minta anak kak ruby masak, kalau wafa ke dapur tu bermakna dia sendiri yang ingin masak, dia masak dengan hati kata orang, kak ruby biar kan je, memang pun sekali-sekala wafa akan masak untuk kami sekeluarga......
Salah satu resepi dia hari ni "salted egg yolk chicken",  kak ruby makan sedap macam yang kat restoran tu, tapi cuma agak kering sikit, kalau kat restoran agak basah basah gitu, tapi tak pe hihihi wafa rajin ke dapur......terima kasih anak mama.


SALTED EGG YOLK CHICKEN

Bahan A
2 keping isi ayam
¼ serbuk lada hitam
½ sudu teh garam
1 biji telur
1 cwn tepung kentang
8 biji kuning telur asin – distim

Bahan B
4 sudu besar minyak masak
1 sudu teh bawang putih – dihancurkan
1 sudu teh halia – dihancurkan

 Bahan C
1 sudu besar minyak jagung
2 – 3 biji cili merah
20 helai daun kari
20 gm butter


Cara
Potong isi ayam kecil2 dan perapkan bersama lada hitam dan gula selama 15 minit.  Kemudian gaul bersama 1 biji telur dan salutkan dengan tepung kentang dan goreng.  Ketepikan.
Asingkan kuning telur asin dan stimkan selama 10 minit, kemudian hancurkan
Tumiskan bersama Bahan B sehingga berbuih (foamy) ketepikan.
Tumis cili merah bersama daun kari, masukkan butter dan juga kuning telur tadi yg telah dimasak bersama bahan B, Gaul hingga berbuih (foamy).
Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul rata dan tutup api.
Boleh dihidangkan.

1 comment:

  1. mesti sedap sngt ni kakruby, tpi telur masin tu agak bnyk ya boleh di kurangkan tak..

    ReplyDelete