KEK CHIFFON KELADI
Bahan-bahan
Bahan A
6 biji kuning telur
1/2 cawan minyak Mazola
1/2 cawan susu cair
secubit garam
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar perisa keladi
sedikit pewarna purple
1 ½ cawan tepung gandum *diayak
1 sudu kecil baking powder* diayak
Cara
menyediakan Bahan (A)
Pukul kuning telur, gula dan garam sebentar atau sehingga
sebati, guna whisk je.
Masukkan perisa keladi, pewarna purple, minyak & susu
cair dan kacau lagi.
Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul
sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan B
6 biji putih telur
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil cream of tar tar (kalau takde, boleh tukar dngn
1 sudu kecil lemon jus)
Cara
menyediakan Bahan (B):
Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang,
jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
Masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi
sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
Setelah siap, hentakkan 3 kali dan bakar selama 45-50 minit
175c. Saya guna api atas dan bawah dan guna rak yg bawah sekali.
Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek
sehingga sejuk.
Bila dah sejuk, baru sisip tepi loyang dan boleh keluarkan
kek dari acuan.
No comments:
Post a Comment