KUIH
LAPIS SAGU
Bahann
300
gm biji sagu (rendam 1/2 jam dan toskan)
100
gm gula halus/ tmbh klu nak manis
150
gm kelapa parut putih
garam
halus secukupnya
sedikit
pewarna merah, hijau dan kuning
Cara
Lengser
loyang atau acuan kecil2 dengan sedikit minyak, kak ruby sapu dengan sedikit butter,
ketepikan.
Panaskan
air kukusan.
Gaul
sagu, gula, kelapa parut dan garam hingga sebati dan rata.
Bahagikan
kepada 3 bahagian. Setiap bahagian warna
dengan warna pilihan sendiri.
ambil
bahagian pertama masukkan kedalam loyang ratakan, kukus selama 15 minit, keluarkan
dari periuk kukusan ratakan, kemudian masukkan pula bahagian kedua kukus lagi
selama 15 minit dan akhir sekali bahagian ke tiga kukus selama 20 – 25 minit
atau hingga masak
Pastikan
kuih betul2 sejuk baru keluar dari acuan dan potong dengan cara tersendiri.
Hidangkan
bersama kelapa putih yang digaul dengan sedikit garam.
No comments:
Post a Comment