Nuffnang Ad

Sunday, 8 November 2015

Permata Hijau

Assalammualaikum, ini petang semalam punya cerita.....resepi ni kak ruby ambil dari teman2 kat group masak dalam whatsApp kak ruby, kak ruby tertarik dengan kecantikkan kuih ni dan rasa macam sedap sangat, kak ruby pun try lah buat dengan begitu enjoy sekali....hasil nya tidak mengecewakan kak ruby, cantik rasa nya lebih kurang macam kuih koci gitu.....
Apa2 pun kak ruby mohon maaf banyak2 sebab kak ruby dah ubah bahan2 asal kuih ni, nama sebenarnya Kuih Permata Hitam....sebab bahan asal nya tepung pulut hitam, oleh sebab kak ruby kehabisan tepung pulut hitam, kak ruby guna tepung pulut putih dan kak ruby warna dengan warna hijau, hihihi maka jadi lah Kuih Permata Hijau......
Maaf sekali lagi resepi asal nya kak ruby tak tau sapa punya....sebab teman2 dari group masak yang bagi.

PERMATA HIJAU

Bahan A
Utk onde2/buah Melaka
3 cwn tepung pulut – putih
1 cwn tepung pulut hitam
3 sdb tepung gandum
2 cwn air + sedikit garam
Satukan kesemua tepungdan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg lembut
*Buat jer seperti nak buat onde2/buah melaka…
*Dan inti utk kuih ni kak ruby guna inti kelapa, mcm inti kuih koci.

B
 Adunan Putih :
1 ½ cawan santan KARA (jangan campur air)
2 ½ cawan air
1 cawan tepung beras
4 sudu tepung gandum
4 sudu tepung jagung
Garam secukup rasa














Cara
Satukan kesemua bahan didlm saucepan, kacau rata guna whisk dan masak atas api kecil hingga berwap tutup api…. Ketepikan.
Panaskan kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak. Buat onde2…. Ambil adunan tepung dan leperkan, isi inti dan bulatkan menjadi bebola.
Masukkan ke dalam acuan dan letakkan ditengah2, buat hingga habis.
Tuang adunan santan dan kukus api sederhana selama 20 minit. Sejukkan sebelum keluarkan dari acuan.

1 comment: