Apa2 pun kak ruby mohon maaf banyak2 sebab kak ruby dah ubah bahan2 asal kuih ni, nama sebenarnya Kuih Permata Hitam....sebab bahan asal nya tepung pulut hitam, oleh sebab kak ruby kehabisan tepung pulut hitam, kak ruby guna tepung pulut putih dan kak ruby warna dengan warna hijau, hihihi maka jadi lah Kuih Permata Hijau......
Maaf sekali lagi resepi asal nya kak ruby tak tau sapa punya....sebab teman2 dari group masak yang bagi.
PERMATA
HIJAU
Bahan A
Utk
onde2/buah Melaka
3
cwn tepung pulut – putih
1
cwn tepung pulut hitam
3
sdb tepung gandum
2
cwn air + sedikit garam
Satukan
kesemua tepungdan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg lembut
*Buat
jer seperti nak buat onde2/buah melaka…
*Dan inti utk kuih ni kak ruby guna inti kelapa, mcm inti kuih koci.
B
Adunan Putih :
1
½ cawan santan KARA (jangan campur air)
2
½ cawan air
1
cawan tepung beras
4
sudu tepung gandum
4
sudu tepung jagung
Garam
secukup rasa
Cara
Satukan
kesemua bahan didlm saucepan, kacau rata guna whisk dan masak atas api kecil
hingga berwap tutup api…. Ketepikan.
Panaskan
kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak. Buat onde2…. Ambil adunan tepung dan leperkan, isi inti dan bulatkan menjadi bebola.
Masukkan
ke dalam acuan dan letakkan ditengah2, buat hingga habis.
Tuang
adunan santan dan kukus api sederhana selama 20 minit. Sejukkan sebelum keluarkan
dari acuan.
Lama dah tak makan kuih nih...
ReplyDelete