Dalam 2, 3 minggu ni cuaca terlalu panas.....ari ni pagi2 lagi kak ruby dah masak agar2, dengan tujuan supaya agar2 benar2 sejuk bila simpan lama sikit dlm peti ais, untuk makan tnghari nnti......sebab jap lg, kak ruby nak p airport ambil org tersayang balik dr Semenanjung, bila sampai di rumah panas2 tu, boleh lah mkn agar2 yg dah sejuk tu........lega.....
AGAR AGAR LUMUT
Bahan :
10 gm agar2
(serbuk)
3 cawan air
1/2 cawan gula (bleh tmbh, bleh kurang)
1/2 kotak santan
1 biji telur
secubit garam
daun pandan (simpulkan)
pewarna hijau
Cara :
Masak agar2 dengan air hingga mendidih,
masukkan gula dan daun pandan, biar hingga gula larut, masukkan pewarna
hijau.
Pukul telur hingga kembang, masukkan santan dan
garam kacau sebati.
Kemudian tuangkan bnchan santan ke dalam
agar2, biarkan mendidih.
Tuang kedalam loyang atau acuan kecil2.
Sejukkan dlm peti ais sebelum dihidangkan....
assalam
ReplyDeletesalam kenal kak Ruby
cantik agar2 lumut ni, mesti sedap bau daun pandan tu
betul tu kan sgt sedap mkn agar2 time panas ni sejukkan tekak