TALAM KELADI
Bahan Utk Lpisan Bawah
110 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
1 cwn keladi rebus (potong dadu)
1/2 cwn gula
1 sudu kecil garam
150 ml santan
350 ml air
110 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
1 cwn keladi rebus (potong dadu)
1/2 cwn gula
1 sudu kecil garam
150 ml santan
350 ml air
cara :
Campur semua bhn2 kecuali keladi, kacau hingga rata dan sebati.
Tapis masukkan dlm periuk dan kacau diatas api hingga setengah pekat, masukkan keladi kacau sebentar utk ratakan keladi je, kemudian tuang dalam loyang yg di alas plastik.
Campur semua bhn2 kecuali keladi, kacau hingga rata dan sebati.
Tapis masukkan dlm periuk dan kacau diatas api hingga setengah pekat, masukkan keladi kacau sebentar utk ratakan keladi je, kemudian tuang dalam loyang yg di alas plastik.
Kukus selama 20
minit.
Bahan Utk Lapisan Atas :
75 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
125 gm gula
2 biji telur
125 ml santan pekat
250 ml air
Pewarna purple
Garam secukup nya
Cara :
Campurkan semua bahan2, dan blender.
Kemudian masukkan ke dalam loyang bahagian bawah tadi.
Kukus selama 30 minit.
Tutup penutup kukus dengan aluminium foil.
npk senang ...ingat nk cuba...
ReplyDelete