Nuffnang Ad

Saturday, 24 October 2015

Apam Kentang lagi.....



APAM KENTANG

Bahan
•    3/4 cwn gula pasir*
•    200 ml air*
•    1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)
•    2 cwn tepung beras
•    1 cwn kentang rebus
•    250 ml santan
•    1 cwn tpng gandum
•    sedikit garam
•    1 sudu kecil yeast
•    1 sudu kecil b.powder
•    pewarna hijau
















Cara
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan.
2. Masak gula bersama air dan daun pandan, sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukn tpung beras, tpung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam. Sapu minyak pada acuan pilihan.
6. Kukus dalam acuan kecil selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dengan kelapa parut.

1 comment:

  1. cantik nya hijau kak ruby, saya pernah buat apam ni tpi tk letak kaler best jugak nmpk hijau tu

    ReplyDelete