APAM KENTANG
Bahan
• 3/4 cwn gula
pasir*
• 200 ml air*
• 1 helai daun
pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)
• 2 cwn tepung
beras
• 1 cwn kentang
rebus
• 250 ml santan
• 1 cwn tpng gandum
• sedikit garam
• 1 sudu kecil
yeast
• 1 sudu kecil
b.powder
• pewarna hijau
Cara
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan.
2. Masak gula bersama air dan daun pandan, sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukn tpung beras, tpung
gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam. Sapu minyak pada acuan pilihan.
6. Kukus dalam acuan kecil selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dengan kelapa parut.
cantik nya hijau kak ruby, saya pernah buat apam ni tpi tk letak kaler best jugak nmpk hijau tu
ReplyDelete