Nuffnang Ad

Friday, 15 January 2016

Pulut Kuning Gulung Berinti



PULUT KUNING GULUNG BERINTI

Bahan
500 gm beras pulut
2 cawan santan
1 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam keping
1/2 sudu teh garam
Utk inti – serunding secukupnya





 Cara
Cuci bersih beras pulut, kemudian rendam bersama kunyit, asam keping dan air, air biar lah menutupi beras pulut selama 1 malam.
Toskan beras dan buang asam keping, panaskan kukusan, bila air sudah mendidih, kukus lah beras pulut hingga masak.  Sementera itu satukan garam dan santan kacau hingga garam larut.
Bila pulut sudah masak, masukkan kedalam bekas besar dan masukkan santan secara sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.  Kukus pulut sekali lagi selama 10 minit, ini supaya pulut tahan lebih lama. (tidak cepat basi). 
Ambil pulut ratakan diatas loyang, ratakan dalam ukuran 11in x 7 in, kemudian letakkan serunding diatas pulut ratakan, gulung macam nak buat kek gulung.
Potong gunakan pisau plastik. 

*dalam 500gm pulut dapat 2 batang pulut gulung

1 comment:

  1. wah kak ruby macam cantik je pulut tu tingin nak makan lah, boleh try nanti suatu hari nanti.

    ReplyDelete