PULUT
KUNING GULUNG BERINTI
Bahan
500
gm beras pulut
2
cawan santan
1
sudu teh serbuk kunyit
1
keping asam keping
1/2
sudu teh garam
Utk
inti – serunding secukupnya
Cara
Cuci
bersih beras pulut, kemudian rendam bersama kunyit, asam keping dan air, air
biar lah menutupi beras pulut selama 1 malam.
Toskan
beras dan buang asam keping, panaskan kukusan, bila air sudah mendidih, kukus
lah beras pulut hingga masak. Sementera
itu satukan garam dan santan kacau hingga garam larut.
Bila
pulut sudah masak, masukkan kedalam bekas besar dan masukkan santan secara
sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati. Kukus pulut sekali lagi selama 10 minit, ini
supaya pulut tahan lebih lama. (tidak cepat basi).
Ambil
pulut ratakan diatas loyang, ratakan dalam ukuran 11in x 7 in, kemudian
letakkan serunding diatas pulut ratakan, gulung macam nak buat kek gulung.
Potong gunakan pisau plastik. *dalam 500gm pulut dapat 2 batang pulut gulung
wah kak ruby macam cantik je pulut tu tingin nak makan lah, boleh try nanti suatu hari nanti.
ReplyDelete