Nuffnang Ad

Saturday 9 January 2016

Cream Puff lagi


CREAM PUFF

 Bahan
 60 gm buttercup
 125 ml air
 75 gm tepung gandum
 2 biji telur
 Secubit garam

Cara
Masak air, butter dan garam hingga mendidih. Bila mendidih tutup api dan masukkan tepung gandum, kacau adunan hingga tak melekat diperiuk dan biarkan sejuk.
Pukul telur dan masukkan ke dlm adunan tepung tadi dan kacau hingga sebati.
Masukkan adunan ke dlm piping beg bersama brsama nozzle bentuk bunga, picit adunan ke dlm loyang yg telah disapu dgn sdikit butter, dan bakar selama 30 minit atau bertukar warna keemasan..
Setelah sejuk – potong sedikit puff dan isikan dgn kestard.



 Bahan utk Kastard:
 3 sudu besar gula
 1 sudu besar tepung gandum
 1 sudu besar tepung jagung
 1 cwn susu segar
 1 sudu buttercup
 Sedikit esen vanilla

Cara:
 Campurkan semua bahan dan masak hingga pekat (api perlahan je).
 Isikan dlm puff tadi
 Gula icing utk buat snow.

No comments:

Post a Comment