CREAM PUFF
Bahan
60 gm buttercup
125 ml air
75 gm tepung gandum
2 biji telur
Secubit garam
Cara
Masak air, butter dan garam hingga mendidih.
Bila mendidih tutup api dan masukkan tepung gandum, kacau adunan hingga tak
melekat diperiuk dan biarkan sejuk.
Pukul telur dan masukkan ke dlm adunan tepung
tadi dan kacau hingga sebati.
Masukkan adunan ke dlm piping beg bersama
brsama nozzle bentuk bunga, picit adunan ke dlm loyang yg telah disapu dgn
sdikit butter, dan bakar selama 30 minit atau bertukar warna keemasan..
Setelah sejuk – potong sedikit puff dan isikan
dgn kestard.
Bahan
utk Kastard:
3 sudu besar gula
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 cwn susu segar
1 sudu buttercup
Sedikit esen vanilla
Cara:
Campurkan semua bahan dan masak hingga pekat
(api perlahan je).
Isikan dlm puff tadi
Gula icing utk buat snow.
No comments:
Post a Comment