Nuffnang Ad

Saturday, 23 January 2016

Coconut Twist Bead Stick



ROTI -  COCONUT TWIST BEAD STICK

Bahan-bahan (@kathykay)
2 cawan tepung high protein
2 sdt yis
2 sdb gula
Garam
1 biji telur
3/4 cawan susu
2 sdb butter
2 sdb kelapa kering.

Filling:
3/4 cawan kelapa kering
3 sdb butter cair
1/2 biji telur dipukul sedikit
2-3 sdb susu. untuk sebatikan adunan. Boleh tambah butter cair dan susu jika perlu. Ada kelapa yang kuat menyerap. tekstur lembap2 sedikit.



Cara
Satukan susu, gula dan yis biar sebentar hingga sedikit berbuih. Satukan semua bahan lain bersama adunan yis kecuali butter. Uli hingga menjadi doh. Masukkan butter dan uli hingga elastik dan cantik berkilat.
Rehatkan hingga berganda. Tumbuk2kan buang anginnya. Uli hingga cantik semula dan gelek membentuk segiempat tepat seperti digambar. Ratakan filling tadi. LIpatkan bahagian atas dan bawah ke tengah dan kemaskan,
Potong doh guna dough cutter anggaran lebar 1 in ci. ambil putarkan dan letak atas dulang pembakar. Rehatkan semula hingga berganda.
Lebihan setengah biji telur tadi gunakan sebagai sapuan pada roti sebelum masuk oven. Bakar suku 170c 20 min oven saya. Atas oven masing2. Sebaik keluar sapukan dengan butter cair. Bermurah hati sikit sapu ye. Ini sebagai facial dan perasa juga.

1 comment: