ROTI
- COCONUT TWIST BEAD STICK
Bahan-bahan
(@kathykay)
2
cawan tepung high protein
2
sdt yis
2
sdb gula
Garam
1
biji telur
3/4
cawan susu
2
sdb butter
2
sdb kelapa kering.
Filling:
3/4
cawan kelapa kering
3
sdb butter cair
1/2
biji telur dipukul sedikit
2-3
sdb susu. untuk sebatikan adunan. Boleh tambah butter cair dan susu jika perlu.
Ada kelapa yang kuat menyerap. tekstur lembap2 sedikit.
Cara
Satukan
susu, gula dan yis biar sebentar hingga sedikit berbuih. Satukan semua bahan
lain bersama adunan yis kecuali butter. Uli hingga menjadi doh. Masukkan butter
dan uli hingga elastik dan cantik berkilat.
Rehatkan
hingga berganda. Tumbuk2kan buang anginnya. Uli hingga cantik semula dan gelek
membentuk segiempat tepat seperti digambar. Ratakan filling tadi. LIpatkan
bahagian atas dan bawah ke tengah dan kemaskan,
Potong
doh guna dough cutter anggaran lebar 1 in ci. ambil putarkan dan letak atas
dulang pembakar. Rehatkan semula hingga berganda.
Lebihan
setengah biji telur tadi gunakan sebagai sapuan pada roti sebelum masuk oven.
Bakar suku 170c 20 min oven saya. Atas oven masing2. Sebaik keluar sapukan
dengan butter cair. Bermurah hati sikit sapu ye. Ini sebagai facial dan perasa
juga.
ssdapnya kak ruby
ReplyDelete