Kak ruby terbayang masa kak ruby kecik-kecik dulu di kampung, kak ruby selalu juga ikut kakak kak ruby pergi kutip kulit sisir di kebun getah, seronok sangat, bila balik rumah kakak kak ruby masak lemak campur dengan biji buah cempedak, sedap nya masih terasa sampai sekarang.
Kalau dulu kutip je di kebun-kebun tapi sekarang kena beli, di pasar malam putrajaya ni, harga nya paling mahal, sekilo 50 ringgit. Memang kak ruby terkejut, kak ruby beli juga 100 gm, 8 ringgit.
Kak ruby goreng je dengan telur campur cili padi sikit, sedap memang sedap......
Tapi itu lah harga nya sangat mahal. Ditempat-tempat lain macam mana ye?
Kulat
Sisir Goreng Dengan Telur
Bahan
100 gm kulat sisir
1 biji bawang merah - hiris
2
ulas bawang putih - hiris
4 biji cili padi - potong kecil
3
biji telur ayam
Garam secukup rasa
Cara
Rendam
kulat dengan air dan garam untuk membuang kotoran. Basuh dan tos
sehingga kering.
Tumis
bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan kulat yang ditos dan goreng
sehingga air kering.
Masukkan
cili potong dan garam. Akhir sekali, masukkan telur yang telah dipukul sedikit.
Kacau rata sehingga bergaul rata dan telur masak. Angkat.
No comments:
Post a Comment