Nuffnang Ad

Friday, 8 January 2016

Nasi Goreng Tomyam



NASI GORENG TOMYAM

Bahan
3 pot nasi
2 sudu besar cili boh (malas nak blend cili kering)
10 ekor udang  - buang kepala
4 ekor sotong  - potong bulat
3 fish cake panjang potong - kak ruby tak letak
10 fish ball belah dua - kak ruby tak letak
3 helai daun limau purut 
2 batang serai dititik
1 batang carrot - potong ikut suka
2 kiub pes tomyam *kalau pes yang biasa, letak 3 sudu besar
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
Air secawan
Garam secukup rasa


Cara 
Blend bawang besar dan bawang putih, kalau rajin tumbuk sebab lagi sedap
Tumis bawang besar dan bawang putih, agak kekuningan masukkan cili blend. Tumis sampai pecah minyak
Masukkan udang, sotong dan agak dah menggelegak sikit, masukkan fish ball, fish cake dan air secawan. Biar masak sekejap
Pecahkan kiub tomyam atau masukkan pes tomyam, kacau.
Masukkan daun limau purut, serai, carrot, garam dan gula. Agak sambal tu dah kering sikit, masukkan nasi
Kacau bagi rata. Masa ni bau limau purut, tomyam, serai, semua ada, wangi...
Kalau tak cukup masin, pandai-pandailah letak garam hihi

Siap dan boleh dihidang.

No comments:

Post a Comment