Nuffnang Ad

Monday, 22 December 2014

Pau Serat

Assalammualaikum, kak ruby nak tanya sapa biasa makan pau serat?........kak ruby baru 3 kali makan, itu pun secara kebetulan je, masa kak ruby nak balik ke utara kampung halaman kak ruby, kak ruby sekeluarga singgah di R&R gurun, kak ruby nampak ada gerai jual pau serat, kak ruby tertanya-tanya sedap ke pau ni,  tak tau pula ada pau serat.....kak ruby beli ingin mencuba......bila makan aduh sedap nya lembut, lebih2 lagi sang suami asik memuji-muji je pau serat ni.......
Bila balik KL apa lagi kak ruby mula lah cari sana sini tepung gandum serat, susah betul nak jumpa....
Hari sabtu lepas kak ruby p yammy Bangi, alhamdulillah ada tp tak banyak cuma 3 bungkus je, kak ruby beli satu bungkus 500g........susah nya nak dapat tepung serat sama lah susah nak dapat resepi nya, kak ruby cari merata dalam blog pun tak ada,  kak ruby buat lah resepi sendiri......ya lah first time buat tak pandai lagi, tapi alhamdulillah menjadi dengan baik cantik naik nya....kak ruby guna semua tepung serat dan campur sedikit je tepung gandum, jadi nampak banyak sangat seratnya kan......
Pada sapa2 yang ingin mencuba, caba campurkan tepung serat dengan tepung gandum biar sama banyak contoh 1 cwn tepung serat 1 cwn tepung gandum, mesti sedap lagi kan........hihihi sebenarnya tepung serat ni memang baik untuk kesihatan.

 
PAU SERAT

Bahan
500gm tepung gandum (whole meal flour)
1/2 cwn tepung gandum
120gm gula halus
11gm yis segera
50gm lemak sayuran (shortening)
230ml air
1 sudu teh baking powder atau double action)





Cara
Dalam bekas satukan yis segara dengan sedikit air suam, biarkan sehingga berbuih.
Dalam mangkuk besar campurkan semua bahan kecuali shortening, campurkan juga yis segera yang sudah berbuih tadi.  Uli sampai menjadi doh yang lembut, masukkan shortening dan uli lagi sehingga menjadi lembut dan permukaannya licin.
Kemudian bulat-bulatkan, setiap satu dlm 50gm, isikan inti apa apa yang disukai (kak ruby buatkan inti ayam) alaskan dibawahnya dgn kertas atau daun pisang dan perapkan lagi selama 15 - 20 minit.
Kukus selama 20 minit atau hingga masak.
Boleh dihidangkan lagi sedap makan masa masih lagi panas2.


1 comment: