Assalammualaikum, sunami cucur kembung dah habis, baru kak ruby mencuba, sekarang tahu lah kak ruby kenapa dalam fb dan blog semua nya tayang bulat2 dan kembung2, rupa2 nya memang sedap ranggup diluar lembut didalam......memang sedap, tak tau sapa punya resepi asal nya......apa2 pun terima kasih banyak2 hihihi.
CUCUR KEMBUNG MANIS
Bahan
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas mendidih
1/2 cawan susu pekat manis
secubit garam
Cara
Satukan tepung gandum, susu pekat manis dam garam, masukkan air panas dan kacau dengan senduk hingga menjadi doh yang pekat. Biarkan sejuk sekejap.
Panaskan minyak, pastikan minyak betul2 panas dengan api yang sederhana. Ambil sedikit adunan bulat2kan dan masukkan kedalam kuali, bila agak kuning sedikit kacau selalu supaya masak sekata dan menjadi bulat. Bila kuning keemasan angkat.
No comments:
Post a Comment