Assalammualaikum, rasa nya dah berkurun lama kak ruby simpan resepi ni, ialah sejak bekelana di negeri burung kenyalang tu.......nampak di blogger2 lain semua dah ada gambar ni...kak ruby baru petang hari ni terlaksana, aduh makan berkeping2 memang sedap. Terima kasih dayangjack.
KEK LAPIS KEJU COKLAT
resepi asal Dayang Jack
loyang 7x7x3 atau 8x8x3 pun boleh
Bahan A
7 biji telur gred A
250 g tepung hongkong
180 g gula halus
1 sudu mkn ovalette
1 sudu teh esen vanila
75 ml air ais
Bahan B
250g mentega (suhu bilik)
140g cream cheese (suhu bilik)
7 sudu mkn susu pekat manis
Bahan C
50g serbuk koko - diayak
3 sudu besar susu pekat manis
sedikit pewarna coklat dan coklat emulco
Cara
Pukul bahan A hingga kembang dan pekat.
Dalam mangkuk pengadun berasingan pukul bahan B hingga berkrim.
Kemudian satukan bahan A dan bahan B, putar lagi dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
Bahagikan adunan kpd 2 bahagian, satu bahagian dibiarkan kosong, satu bahagian lagi disatukan dengan bahan C, putar sebati.
Bakar/grill lapis demi lapis, mulakan dgn lapisan coklat, ratakan dan bakar lebih kurang dlm 5 minit dgn suhu 180c, api atas bawah. Untuk lapisan kedua warna asal sama cara dengan lapisan coklat cuma guna api atas sahaja. Ulangi proses bakar ni hingga adunan habis.
Sejukkan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment