Nuffnang Ad
Saturday, 20 December 2014
Apam Susu
APAM SUSU
Bahan
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir - bleh kurangkan
4 susu besar susu pekat manis
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil vanila
Cara
Blender telur, gula, susu pekat manis dan ovalette hingga betul2 kembang.
Pastu ayak tepung gandum dalam mangkuk, kemudian campurkan adunan yang sudah siap diblender tadi bersama esen vanila, Gaul adunan hingga sebati semuanya.
Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan warnakan setiap bahagian dengan warna pilihan. sendiri, Tuang adunan secara berselang seli mengikut kreativiti sendiri.
Panaskan periuk kukusan terlebih dahulu, bila dah mendidih, boleh dikukus selama 30 minit atau sehingga masak, sejuk dahulu baru dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam.... Kak Ruby.
ReplyDeleteWah.... apam susu. Akak dah cuba buat ya, pasti sedap rasanya.....kan.
Teringin juga nak cuba buat. Ini guna loyang saiz berapa inci?
salam jugak dilah, buat lah tak susah pun...kak ruby guna loyang 8x8 tp naik tak tinggi sangat rasa nya sedap.....
ReplyDelete