Nuffnang Ad

Friday, 31 October 2014

Masak Lemak Nenas Dengan Tulang Ikan Tenggiri



MASAL LEMAK NENAS DENGAN TULANG IKAN TENGGIRI

Bahan
1 biji nenas - hiris nipis
200 gm tulang & isi ikan tenggiri
1 kotok santan
1 keping asam gelugor
garam secukupnya

Bahan kisar
8 biji cili padi
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
1/2 inci kunyit hidup atau
1/2 sudu teh kunyit serbuk

Cara
Cuci bersih tulang ikan tengiri dan rendam dalam 30 minit.
Masukkan semua bahan kisar dalam periuk, masukkan santan masak hingga mendidih, masukkan nenas, tulang ikan tengiri dan juga isi nya, asam gelugor dan garam.
Masak hingga mendidih dengan api perlahan dan kacau selalu.  Bila sudah masak semuanya rasa masinnya. tutup api.



No comments:

Post a Comment