Nuffnang Ad
Friday, 31 October 2014
Masak Lemak Nenas Dengan Tulang Ikan Tenggiri
MASAL LEMAK NENAS DENGAN TULANG IKAN TENGGIRI
Bahan
1 biji nenas - hiris nipis
200 gm tulang & isi ikan tenggiri
1 kotok santan
1 keping asam gelugor
garam secukupnya
Bahan kisar
8 biji cili padi
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
1/2 inci kunyit hidup atau
1/2 sudu teh kunyit serbuk
Cara
Cuci bersih tulang ikan tengiri dan rendam dalam 30 minit.
Masukkan semua bahan kisar dalam periuk, masukkan santan masak hingga mendidih, masukkan nenas, tulang ikan tengiri dan juga isi nya, asam gelugor dan garam.
Masak hingga mendidih dengan api perlahan dan kacau selalu. Bila sudah masak semuanya rasa masinnya. tutup api.
Labels:
masak lemak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment