Assalammualaikum.....terima kasih Rohah kak ruby share resepi, memang sedap apam keladi ni......
APAM KELADI
Bahan
2 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1 cwn keladi yg sudah dipotong dadu
1 cwn susu cair
1 1/2 air
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
pewarna ungu & perisa keladi secukupnya
Cara
Keladi dibersihkan dipotong dadu kecil, kemudian direbus empuk.
Kisar keladi bersama susu cair, air, garam, dan gula.
Satukan tepung gandum bersama yis dan baking powder.
Masukkan adunan tepung tadi kedlm bahan kisar dan kacau rata. Masukkan juga pewarna dan perisa keladi, kacau rata.
Perap adunan selama 1 1/2 jam. Kukus adunan selama 15 minit menggunakan api yang kuat.
Hidangkan dengan kelapa parut yang digaul dgn sedikit garam.
No comments:
Post a Comment