Nuffnang Ad

Wednesday, 18 June 2014

Red velvet lagi

Assalammualaikum dan bertemu kembali,  rasa nya sudah lama kak ruby tak publish apa2 dalam kayumaniskorner......bukan apa, penyakit MALAS datang berganda-ganda jadi nya, kek velvet ni pun sudah 4 hari kak ruby buat, hari ni baru dapat publishkan......masih ada 5 jenis gambar kuih lagi yang tersimpan rapi dalam camera, entah lah bila dapat nak publish........Ya Allah berilah hamba mu ini sedikit sifat kerajinan. Resepi dari blog Hana, terima kasih Hana.

KEK RED VELVET

Bahan
2 cwn tepung kek/superfine *
2 sudu besar serbuk koko *
1 sudu kecil baking powder *
1 sudu kecil soda bicarbanat *
1 sudu kecil garam halus *
1 cwn gula halus
1 cwn minyak jagung
1/2 cwn air panas
2 biji telur A
1 sudu besar pewarna merah
sedikit esen vanila
1 cwn buttermilk - resepi di bawah

Utk Topping
250 g cream cheese
1/2 cwn whipping cream
1/2 cwn gula icing
1 sudu besar jus perahan lemon


Cara
Sediakan buttermilk, cara nya campurkan 1 cwn susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider/cuka putih. biarkan sebentar lebih kurang 10 minit, (boleh jugak guna yogurt, sekatannya 3/4 cwn yogurt plain/original + 1/4 cwn susu segar).















Ayak dan satukan bahan yg bertanda *, ke dalam mangkuk ketepikan.
Dalam mangkuk lain,  satukan gula, minyak dan telur, kemudian pukul hingga kembang, masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila pukul lagi, masukkan bahan yg diayak td secara sedikit demi sedikit sambil terus diputar perlahan hingga semua sebati, akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
Leserkan loyang dgn butter, masukkan adunan bakar 45 minit, kek ini boleh jugak dikukus.
Sementara itu boleh lah sediakan topping.  Putar semua bahan hingga sebati, sapukan pada keseluruhan kek, sejuk kan dahulu baru dipotong.    

2 comments:

  1. tkasih syuhada, syuhada apa mn blog syuhada, kak ruby cari tak dpt lh.....

    ReplyDelete