Nuffnang Ad

Wednesday, 21 May 2014

Puding Karamel Lapis Coklat

Assalammualaikum, puding karamel lapis coklat ni memang sedap sangat lebih2 lagi makan masa ia baru keluar dari peti ais, memang lah sedap.......nak buat nya senang dan bahan pun biasa2 je, tapi masa nak keluarkan nya dari loyang tersangatlah susah (bagi kak ruby lah) sebab ia terlalu lembut, (yg kak ruby buat separuhnya hancur berkecai)....walau apa pun puding ni memang sedap.

PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT

Bahan A
1 tin susu cair
5 sudu besar gula pasir
3 biji telur saiz A
1 sudu teh esen vanila

Bahan B
1 tin susu cair
5 sudu besar gula pasir
3 biji telur saiz A
4 sudu besar sebuk koko atau
1sudu teh serbuk nescafe atau
1 sudu teh cokat paste

Bahan C
2 sudu besar gula (dihanguskan) atau 2 sudu besar madu















Cara
Kacau bahan A dan bahan B dalam bekas yang berasingan, tapiskan.
Panaskan periuk kukusan. Masukkan gula hangus atau madu kedalam loyang 8 x 8.
Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus hingga masak, kemudian masukkan pula 1/2 cawan adunan B dan kukus hingga masak.  Ulangi lah proses ini hingga semua adunan A dan B habis.
Biarkan betul2 sejuk baru terbalikkan, hidang waktu ia sejuk2 memang sedap.


1 comment:

  1. Salam Ruby....wah karamel berlapis pula ya.....biasa kita buat yang plain je kan...

    ReplyDelete