Nuffnang Ad

Sunday, 18 May 2014

Roti Sarang Lebah

Assalammualaikum, hari ni mood kak ruby rajin sangat lah agak nya, apa tidak nya pagi menjala petang menguli......terasa pula nak makan roti sarang lebah hujan2 ni, memang dah lama rasa nak makan roti ni, tapi disebabkan penyakit malas, semua bahan2 terbiar je macam tu, petang ni baru datang rajin nya.....betul lah seperti kata rakan2 blogger roti ni sedap sangat dan tersangat lah lembut, rugi pula kak ruby lambat buat dan tak kan rugi pada sapa yang ingin mencuba.......terima kasih pada tuan punya resepi.

ROTI SARANG LEBAH

Bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh yeast
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar gula pasir
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam
Almond flakes, pumpkin seeds dan butterscotch seckpnya



Cara
Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, garam, dan baking powder kacau sebati.
Masukkan campuran yeast tadi dan yogurt, kacau sebati.  Kemudian uli lah dengan tangan sambil masukkan minyak sedikit demi sedikit, terus menguli sehingga tidak lekat ditangan atau jadi elastic.
Biarkan naik 2 kali ganda (lebih kurang 1 jam).  Kemudian tumbuk2kan untuk keluarkan angin.
Sapukan tangan dengan sedikit minyak, ambil doh buatkan bulat2 sebesar bola golf dan susun didalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak atau butter.
Taburkan dengan almond flakes dan pumpkin seeds, biar lagi hingga naik 2 x ganda.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180c, 10 minit pertama gunakan api bawah sahaja, 5 minit terakhir guna api atas bawah.

1 comment: