KARIPAP SARDIN
Bahan Utk Inti
1 tin sardin
2 biji kentang - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 biji cili merah - dihiris halus
1 sudu mkn cili kisar
daun sup - dipotong halus
garam secukupnya
Asingkan isi ikan sardin dari kuahnya, hancur2kan isi ikan sardin, (kak ruby letakkan sedikit jus limau kasturi utk rasa masam2 dan utk hilangkan bau sardin) ketepikan.
Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau, masukkan cili kisar, kentang dan sedikit kuah sardin untuk empukkan kentang, kacau2 hingga kentang lembut.
Masukkan isi ikan sardin, garam dan cili merah, masak kan sekejap rasa secukup rasa, masukkan daun sup, kacau sebatikan angkat.
Bahan Kulit
300 gm tepung gandum
3/4 cwn air sejuk
2 sudu mkn minyak masak
1 sudu mkn butter
sedikit garam
Cara
Campurkan semua bahan dan uli sehingga tidak meletak ditangan. Kemudian canai diatas papan yang ditaburkan sedikit tepung gandum, tekap dengan acuan, masukkan inti tutup dan kelim ditepi (kak ruby guna acuan karipap tak yah kelim)
Goreng hidangkan.
No comments:
Post a Comment