TALAM KELEDEK
1/2 adunan : loyang 8 x 8
Bahan Lapisan Bawah :
Bahan Lapisan Bawah :
1 cawan keledek oren dipotong dadu
(rebus & toskan)
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
80 gm gula halus
1/2 sk garam
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sk tepung hoen kwee (kak ruby ltk tepung jagung)
80 gm gula halus
1/2 sk garam
Cara :
Bancuh semua bahan kecuali keledek, tapis dan masak hingga naik wap, tutup api, masukkan keledek tadi dan kacau hingga rata. Tuang ke dlm loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak (kak ruby sapu butter) atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit.
Bahan Lapisan Atas :
80 gm tepung gandum
4 sudu besar gula halus
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 mk air
sedikit garam
pewarna oren
Bancuh semua bahan kecuali keledek, tapis dan masak hingga naik wap, tutup api, masukkan keledek tadi dan kacau hingga rata. Tuang ke dlm loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak (kak ruby sapu butter) atau alaskan dgn plastik dan kukus selama 15 minit.
Bahan Lapisan Atas :
80 gm tepung gandum
4 sudu besar gula halus
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 mk air
sedikit garam
pewarna oren
cara :
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lah selama 30 minit atau hingga masak.
salam kenal....dah tngk resepi..cam senang je..nnt nk buat..he he..
ReplyDeletesalam kenalan jg dr kak ruby......ijan wat jgn tak wat, snng je tu jan...kak ruby pun selalu gak singgah di blog ijan hehehe.......
ReplyDeleteKak ruby saya ni baru nak belajar buat kuih talam..takut kalau tak jadi nanti kwna marah dgn suami kita...
ReplyDelete