Nuffnang Ad

Wednesday, 10 October 2012

Kek Lapis Purnama

Entah macam mana sorang saudara kak ruby ni, mintak kak ruby buatkan kek lapis sarawak sebagai salah satu dpd hntaran prkhwinannya......selepas berfikir sekejap,  kak ruby cakap "good idea, k ruby akan buatkan"........hasilnya, dia terima dengan begitu gembira sekali.......buat saudara kak ruby ni, kak ruby ucapkan "selamat pengantin baru semoga bahagia hingga ke akhir hayat".


KEK LAPIS PURNAMA
resepi asal (rabiah amit)

Bahan A :
16 biji kuning telur
6 biji putih telur
200 gm gula halus
150 gm tepung hong kong
1 sudu mkn ovelette

Bahan B :
450 gm mentega (kak ruby guna buttercup)
1/2 tin susu pekat manis

Bahan C :
1 tin kecil seri kaya
100 gm nestum
pewarna, hijau, kuning, coklat dan oren
(ni utk 4 lps...tp kak ruby wat 3 lps je...warna pun kek ruby ikut selera sdiri)
 
Cara:
Pukul bahan A hingga ringan dan kembang, ketepikan.
Pukul pula bahan B hingga putih dan kembang.  Satukan adunan A dan B gaul sebati.
Kemudian masukkan seri kaya dan nestum, kacau rata, bahagikan adunan kepada 4 atau 3 bahagian.

Bahagian 1 warnakan hijau masukkan perasa pandan
Bahagian 2 warnakan kuning masukkan perasa pisang
Bahagian 3  warnakan coklat masukkan perasa kopi
Bahagian 4 warnakan oren masukkan perasa oren

Sediakan acuan 8 x 8 x 4, tuang selapis nipis bahagian warna hijau, bakar dgn api atas bawah ikut suhu oven masing2 selama 5 minit atau hingga kekuningan, masukkan pula adunan bahagian 2 warna kuning, utk lapisan ke 2 dan lapisan seterusnya guna api ATAS SAHAJA.  
Ulangi lah proses ini hingga habis kesemua adunan.

* Bagi kak ruby setiap lapisan, kak ruby letak sebanyak 6 sudu mkn dan ratakan.

No comments:

Post a Comment