BAHULU CERMAI
Bahan :
5 biji telur A
125 gm gula halus
125 gm tpg gandum (dijemur atau digoreng terlebih dulu)
1 sk esen rose
1/4 sk baking powder

Cara :
Pukul telur dgn gula dgn kelajuan kuat hingga kembang dan pekat, masukkan esen rose, kemudian ambil sedikit adunan telur ini, (i) masukkan kedlm bekas atau mangkuk kecil, masukkan 2 hingga 3 sudu besar tepung yg telah digoreng dan diayak bersama b/powder, kacau sebati agak2 adunan lembut, kemudian masukkan kedlm acuan yg telah di panaskan dulu dgn sedikit minyak. Ulangi langkah (i) hingga adunan telur dan tepung habis dibakar.
Bakar api atas bawah lebih kurang 15 minit atau hingga bahulu kekuningan.
* bila masak bahulu jadi lembut sangat atau keras – boleh lh tambah atau kurang sukatan tepung sudu tadi.
Cantik kejadiannya bahulu Kak Ruby ni. Mesti sedap rasanya. Best kan kalau dapat menghasilkan kuih sendiri.
ReplyDeletesuka tengok bahulu ni..
ReplyDeletecantiknya..rasa nk cuba resepi nie.mmg suka mkn bahulu.
ReplyDelete