Nuffnang Ad

Thursday, 18 October 2012

Roti Arab

Cuaca hari ni tak hujan dan tak petir seperti hari semalam, tapi tak juga panas, kira2 ok sangat2, sebab kain dijemuran kering....... petang ni kak ruby rajin sikit, buka buku2 resepi cari apa yang patut masak untuk minum petang, terjumpa 1 resepi tertarik pula, resepi ni kalau tak silap dari Rina kawan fb, resepi nya simple dan bahan2 pun tak banyak sngt, cuma kak ruby perlu menguli, kena uli lama2 sampai adunan lembut dan licin.....tapi tak pe kak ruby rajin hari ni...lagi pun sambal ikan bilis semalam masih ada, boleh makan bersama roti.
 

ROTI ARAB

Bahan :
500 gm tepung gandum
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak jagung
2 sudu gula
300 ml air suam
6 gm yis
sedikit garam
 
Cara :
Tepung gandum digaulkan bersama yis ketepikan.  
Mentega, minyak jagung, garam dan gula dibancuh dengan air suam.  Kemudian campurkan kedalam tepung tadi, dan uli lah hingga licin dan kental.
Perap selama 1 jam dalam bekas yang tertutup.  Uli semula dan buat bulat2 kecil, dan canai nipis.
Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembong dulu baru terbalikkan, angkat.

*Roti ni sedap dimakan bersama kari ayam, sambal ikan bilis dan juga bubur kacang.....

No comments:

Post a Comment