Assalammualaikum dan selamat berpuasa.......kalau dulu kak ruby buat kuih cucur, kali ni kak ruby try pula apam lenggang, pertama kali buat memang tak berapa mejadi, tapi jadi jugak kak ruby rasa sebab ia jadi macam kuih serabai banyak lubang2 dibahagian tengah, bila makan sedap, kak ruby dah confused yang mana satu serabai dan yang mana satu apam lenggang hihihi.........ini kali yang kedua hasil nya jadi macam ni, kali ni kak ruby buat 1/2 adunan je, saja2 nak try untuk kali yang kedua.......sedap tetap sedap.
APAM LENGGANG
Bahan
300 gm tepung beras
250 ml santan pekat + 30 ml air
3/4 sudu kecil yis mauripan
3/4 sudu kecil garam
50 gm gula pasir
1/2 cawan nasi
Cara
Campurkan semua bahan dan blenderkan. Tuangkan ke dalam mangkuk dan kacau biar sebati.
Tutup dengan tuala lembab (kak ruby tutup dengan penutup periuk je).
Rehatkan adunan hingga naik 2 kali ganda, lebih kurang dalam 45 minit.
Panaskan kuali kecil dan sapu dengan sedikit minyak supaya tak melekat. sendukkan dan tuang kedlm kuali panas, perlahankan api, lenggangkan supaya adunan jadi rata dan bulat. tutup sekejap dalam 2 atau 3. minit. Bila bahagian tepi sudah kekuningan angkat.
Boleh dihidangkan bersama kelapa.
No comments:
Post a Comment