Nuffnang Ad

Tuesday 29 January 2013

Pengat Pisang Tanduk



PENGAT PISANG TANDUK

Bahan
1 biji pisang tanduk*
100 ml santan pekat
2 cawan air
1/4 cawan sagu - direndam sekejap cuci dan ditoskan*
1/4 cawan gula merah - didihkan dgn sedikit air dan ditapiskan
4 sudu mkn gula pasair  - boleh kurang atau tambah
sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul

 

Cara
Pisang dibelah dua dan dipotong serung, ketepikan.
Satukan semua bahan ke dalam periuk  kecuali bahan yang bertanda *  kacau diatas api hingga mendidih, kemudian masukkan pisang dan sagu masak hingga pisang sedikit empuk dan sagu kembang. Rasa secukupnya, tutup api. 


( Kedua-dua bahan ni tidak boleh masak lama sangat, pisang nanti jadi lembik dan sagu pula akan menyebabkan kuah menjadi pekat).


   

2 comments:

  1. salam ukhuwah jgk dr kak ruby......kak ruby selalu jgk singgah di blog Rohah....kak ruby suka tengok semua masakkan rohah hehehe.

    ReplyDelete