PENGAT PISANG TANDUK
Bahan
1 biji pisang tanduk*
100 ml santan pekat
2 cawan air
1/4 cawan sagu - direndam sekejap cuci dan ditoskan*
1/4 cawan gula merah - didihkan dgn sedikit air dan ditapiskan
4 sudu mkn gula pasair - boleh kurang atau tambah
sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul

Cara
Pisang dibelah dua dan dipotong serung, ketepikan.
Satukan semua bahan ke dalam periuk kecuali bahan yang bertanda * kacau diatas api hingga mendidih, kemudian masukkan pisang dan sagu masak hingga pisang sedikit empuk dan sagu kembang. Rasa secukupnya, tutup api.
( Kedua-dua bahan ni tidak boleh masak lama sangat, pisang nanti jadi lembik dan sagu pula akan menyebabkan kuah menjadi pekat).
salam ukhuwah kak..
ReplyDeletesalam ukhuwah jgk dr kak ruby......kak ruby selalu jgk singgah di blog Rohah....kak ruby suka tengok semua masakkan rohah hehehe.
ReplyDelete