Nuffnang Ad

Friday, 12 February 2016

Japanese Cheese cake



JAPANESE CHEESE CAKE

Bahan
100 gm biskut merrie -
50 gm butter - dicairkan
8 keping cheddar cheese
200 ml susu segar
5 biji telur
80 gm gula halus
70 gm tepung kek
10 gm tepung jagung
70 gm butter
250 gm blueberry pie filling


















Cara
Cairkan butter. Kemudian masukkan biskut marie yg telah dikisar tadi. Kacau sebati, masukkan ke dalam loyang  yg telah disapu dengan butter & tekan padat. Biarkan di dlm peti sejuk selama 20-30 minit.

Koyak-koyakkan cheese kecil2 dan campurkan dengan susu segar, masak dengan api perlahan kacau selalu,  bila mendidih masukkan butter, kacau sebati tutup api.
Asingkan putih telur dan merah telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue, kemudian pukul merah telur hingga kembang, masukkan kedalam adunan chesse tadi, kacau sebatikan.  Masukkan tepung kek dan tepung jagung sedikit demi sedikit kacau.
Kemudian masukkan adunan putih telur atau meringue tadi, kaup dan sebatikan adunan.
Tuangkan adunan kedlm loyang bulat 8” yang sudah disapu dengan butter.
Cara bakar
Letak loyang dalam bekas yg berisi air panas/suam, masukkan kedlm ketuha yang telah dipanaskan 20 minit pd suhu 170c dan kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus bakar selama 40 minit atau hingga masak.
  

1 comment: