JAPANESE
CHEESE CAKE
Bahan
100
gm biskut merrie -
50
gm butter - dicairkan
8
keping cheddar cheese
200
ml susu segar
5
biji telur
80
gm gula halus
70
gm tepung kek
10
gm tepung jagung
70
gm butter
250
gm blueberry pie filling
Cara
Cairkan
butter. Kemudian masukkan biskut marie yg telah dikisar tadi. Kacau sebati,
masukkan ke dalam loyang yg telah disapu
dengan butter & tekan padat. Biarkan di dlm peti sejuk selama 20-30 minit.
Koyak-koyakkan
cheese kecil2 dan campurkan dengan susu segar, masak dengan api perlahan kacau
selalu, bila mendidih masukkan butter,
kacau sebati tutup api.
Asingkan
putih telur dan merah telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue,
kemudian pukul merah telur hingga kembang, masukkan kedalam adunan chesse tadi,
kacau sebatikan. Masukkan tepung kek dan
tepung jagung sedikit demi sedikit kacau.
Kemudian
masukkan adunan putih telur atau meringue tadi, kaup dan sebatikan adunan.
Tuangkan
adunan kedlm loyang bulat 8” yang sudah disapu dengan butter.
Cara
bakar
Letak
loyang dalam bekas yg berisi air panas/suam, masukkan kedlm ketuha yang telah
dipanaskan 20 minit pd suhu 170c dan kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus
bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sedapnya kak ruby..
ReplyDeleteNampak gebu sangat kek tu ;)