APAM
LABU
Bahan
A
3
sudu makan tepung gandum
2
sudu teh yis segera
1
sudu teh gula kastor
3
sudu makan air suam
Bahan
B
240
gm labu (dikukus/rebus)
150
gm gula kastor
1
biji telor
150
ml santan pekat
Bahan
C - ayak bersama
200
gm tepung gandum
1
sudu teh Double Action Baking Powder
Cara
Campurkan
bahan-bahan A dan kacau hingga sebati.
Kemudian
biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
Kemudian
campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk
adunan.
Masukkan
bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
Masukkan
pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam.
Panaskan
kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau
acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga
masak (*akak guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
Hidangkan
bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa
sebentar agar kelapa tidak mudah basi.
No comments:
Post a Comment