CARROT
CAKE
Bahan
4
biji telur - asingkan kuning dan putih
250
gm tepung gandum
1
1/2 cwn minyak jagung - kak ruby letak 1 cwn
150
gm gula halus
150
gm gula perang
1
1/2 cwn carrot parut
1
cwn kekacang - bleh guna badam, walnut, dan gajus
1
1/2 sudu teh baking powder
1
sudu teh garam halus
Cara
Pukul
kuning telur dan gula, masukkan minyak jagung pukul lagi, kemudian masukkan carrot dan kekacang kacau hingga
sebati. Masukkan pula tepung yang sudah di ayak bersama baking powder dan
garam, kacau rata, akhir sekali masukkan
putih telur yang sudah di pukul kembang atau hingga jadi meringue. Kacau lagi
hingga betul2 sebati.
Masukkan
ke dalam acuan dan bakar dalam suhu 180c selama 45 minit atau hingga masak.
Untuk
topping
250
gm cream cheese
120
gm butter
120
gm gula icing
Cara
Pukul
kesemua bahan diatas, kemudian sapu di
atas kek.
No comments:
Post a Comment