Nuffnang Ad

Saturday, 19 September 2015

Apam Mawar



APAM MAWAR
resepi asal: Citarasawan

Bahan
250 gm tepung gandum
 1/4  sudu teh baking powder
150  gm gula kastor
2  biji telur A
1/2  sudu teh ovallet
200 ml  susu cair 
50 ml minyak masak
1/4  sudu teh  garam
Pewarna & perisa yang disukai

Acuan Mawar  -  gris dengan sedikit minyak















Cara
Ayakkan tepung gandum, garam dan baking powder.
Pukul telur, gula dan ovallet sehingga putih dan gebu.  Masukkan tepung berselang-seli dengan susu cair sambil diputar sehingga bergaul rata.
Masukkan minyak, gaul rata dan bahagikan kepada 2 bahagian sama rata. Kemudian masukkan perisa dan pewarna pilihan.
Tuangkan ke dalam acuan 3/4 penuh.


 Kukus selama 10-15 minit dengan api perlahan supaya tidak merekah.

No comments:

Post a Comment