Biskut Lipatan Kasih Kurma.
resepi dr : Chef Florence
Bahan A
200g tepung gandum
50g tepung jagung
80g NESTLE® CORN FLAKES- dikisar halus
200g mentega atau merjerin
100g gula kaster
1 camca teh esen vanila
1 biji telur
40-45 biji kurma (jenis lembut)- dicincang halus
Cara
1. Ayak bahan A, masukkan NESTLE® CORN FLAKES. Gaul dan
ketepikan.
2. Putarkan mentega, gula dan esen vanila sehingga sebati.
Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
3. Kaupkan campuran tepung dan gaul sebati hingga menjadi
doh yang lembut.
4. Letakkan 1/2 camca doh di dalam cawan kertas kecil dan
tekankan dengan rata sehingga hujung kertas (mesti sama nipis supaya masak
dengan sempurna).
5. Kemudian letakkan kurma yang telah dicincang halus di
tengah doh dan lipat cawan kertas tersebut. Tekan hujung doh mengunakan cawan
kertas dengan lembut untuk mendapatkan bentuk kipas.
6. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 15-20 minit
atau sehingga kuning keemasan.
No comments:
Post a Comment