Nuffnang Ad

Thursday, 29 January 2015

Roti Arab



ROTI ARAB

Bahan :
500 gm tepung gandum
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak jagung
2 sudu gula
300 ml air suam
6 gm yis
sedikit garam






Cara :
Tepung gandum digaulkan bersama yis ketepikan.  
Mentega, minyak jagung, garam dan gula dibancuh dengan air suam.  Kemudian campurkan kedalam tepung tadi, dan uli lah hingga licin dan kental.
Perap selama 1 jam dalam bekas yang tertutup.  Uli semula dan buat bulat2 kecil, dan canai nipis.
Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembong dulu baru terbalikkan, angkat.

*Roti ni sedap dimakan bersama kari ayam, sambal ikan bilis dan juga bubur kacang.....

1 comment:

  1. assalamualikum kak ruby, cantik pau tu, saya belum pernah buat pau labu boleh try jugak lepas ni cantik warna kuning2 gitu mesti sedapp

    ReplyDelete