Nuffnang Ad

Tuesday, 13 January 2015

Pai Ayam guna puff pastry

Assalammualaikum,  kali ni kak ruby malas sikit tapi nak makan pai ayam jadi nak senang kan kerja kak ruby guna puff pastry, uli-uli sikit potong dah siap masukkan inti ayam, kemudian bakar kan senang, kejap je dah boleh makan. sedap pun sedap.


PAI AYAM

Bahan
1 paket puff pastry - jenama kawan
1 biji kuning telur - utk sapu diatas pai

Bahan inti
1 cwn isi ayam - potong halus
1 cwn cendawan butang - hiris nipis
1 tin sup cendawan butang campbell - k ruby tak letak
1 tin kecil kacang pis
1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji kentang - dipotong dadu dan direbus
1 sudu besar lada sulah
2 sudu besar mentega/minyak masak
sedikit air

















Cara
Panaskan mentega, masukkan bawang besar goreng hingga kekuningan, masukkan isi ayam dan masak hingga air ayam kering, masukkan sup cendawan, cendawan, kentang, kacang pis, air dan lada sulah.  Kacau hingga sebati, setelah masak angkat dan ketepikan.
Canai kulit pai dan letakkan kedalam aluminium foil cup sebagai lapisan bawah, dan cucuk sedikit dengan garfu, bakar selama 5 hingga 6 minit.
Canai kulit pai lagi setebal 2cm dan letak diatas inti pai sebagai lapisan atas.  Sapukan sedikit kuning telur yang sudah dicampur dengan 2 sudu kecil air utk mengilatkan permukaan pai.


Bakar selama 20 minit atau hingga masak dengan suhu 180c.

1 comment: