Nuffnang Ad
Wednesday, 21 January 2015
Cek Mek Molek
KUIH CEK MEK MOLEK
Bahan
3 ketul keledek
tepung gandum secukupnya
gula pasir secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara
Keledek direbus hingga empuk dan masukkan sedikit garam, biarkan sejuk sedikit, kemudian lecek hingga halus (boleh jugak ditumbuk dengan menggunakan lesung tumbuk sambal).
Masukkan tepung gandum secara sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi adunan yang lembut dan boleh dibentuk.
Bulat2kan adunan seperti bebola kecil, leperkan sedikit masukkan setengah sudu kecil gula pasir, tutup gula dan bentukkan menjadi bujur.
Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan.
Labels:
kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya.... kuih cek mek molek. Kuih ni berasal dari Kelantan.... kan. Pernah juga merasa kuih ni, tapi beli je.
ReplyDeletekaknoor pun teringin nak buat ni sbb macam senang ja kan
ReplyDelete