Nuffnang Ad

Wednesday, 21 January 2015

Cek Mek Molek



KUIH CEK MEK MOLEK

Bahan
3 ketul keledek
tepung gandum secukupnya
gula pasir secukupnya
minyak untuk menggoreng

















Cara
Keledek direbus hingga empuk dan masukkan sedikit garam, biarkan sejuk sedikit, kemudian lecek hingga halus (boleh jugak ditumbuk dengan menggunakan lesung tumbuk sambal).
Masukkan tepung gandum secara sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi adunan yang lembut dan boleh dibentuk.
Bulat2kan adunan seperti bebola kecil, leperkan sedikit masukkan setengah sudu kecil gula pasir, tutup gula dan bentukkan menjadi bujur.
Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan.

2 comments:

  1. Sedapnya.... kuih cek mek molek. Kuih ni berasal dari Kelantan.... kan. Pernah juga merasa kuih ni, tapi beli je.

    ReplyDelete
  2. kaknoor pun teringin nak buat ni sbb macam senang ja kan

    ReplyDelete