Nuffnang Ad

Thursday, 20 February 2014

Air Minuman Kak Ruby

Assalammualaikum, kali ni kak ruby nak kisah kan pula air yang selalu kak ruby minum.....air ni sudah lebih dari 10 tahun kak ruby minum, tapi bukan lah setiap hari kak ruby minum, dalam sebulan 3 hingga 4 kali kak ruby minum. pada mula nya memang lah tak sedap, demi kesihatan jadi suka pula........Air daun pegaga itu lah nama air hijau ni.


DAUN PEGAGA

Pegaga atau nama saintifik nya cantella asiatica ialah sejenis daun atau ulaman yang begitu populur dikalangan orang-orang melayu. Walau pun ia sejenis tumbuhan kecil, tapi khasiat nya besar sangat-sangat.  Ia kaya dengan vitamin A dan vitamin C serta zat besi, ini menyebabkan wanita-wanita dalam berpantang sering dijadikan sebagai sayur-sayuran mereka.

Khasiat daun pegaga
Dalam perubatan tradisional, pegaga dapat mengubati luka atau ulser kulit, penyakit kusta, juga dipercayai berupaya melambatkan kulit berkedut, menyembuhkan demam, melancarkan peredaran darah, merawat pitam, mengurangkan berat badan, awit muda, meningkatkan kecergasan minda, menambahkan kekuatan fizikal, melancarkan suara, merawat penyakit nyanyuk, mengawal keguguran rambut dan sebagainya.
Selain dari itu digunakan juga untuk menyebuh beberapa penyakit antaranya kencing manis, kecutkan peranakan, mengubat gatal pada vigina,menghilangkan bintak-bintik hitam dimuka dan darah tinggi.  Daun pegaga juga boleh merawat kecantikan.Untuk Wajah
Ambil secekak daun pegaga bersama akarnya, direbus dengan dua gelas air sehingga tinggal segelas air rebusan nya, tapis dan sejukkan, setelah itu minum lah sekali sehari selepas makan malam, amalkan seminggu tiga kali., insyaAllah dengan izin Nya, wajah akan lebih berseri.

Kecutkan Peranakan
Bagi wanta yang mengalami masalah peranakan kembang atau lepas kedatangan haid boleh lah makan pucuk pegaga sebagai ulam.  InsyaAllah kalau diamalkan setiap hari peranakan akan kecut.

Menghilangkan bintik-bintik hitam dimuka
Daun pegaga yang ditumbuk halus kemudian dicampurkan dengan bedak sejuk amat mujarab, kalau diamalkan setiap hari, insyaAllah.

No comments:

Post a Comment