Nuffnang Ad

Sunday, 31 March 2013

Tart Buah

Assalammualaikum, sudah masuk bulan April rupa nya.......bulan april bulan kesukaan kak ruby, sebab di bulan april ini kak ruby dilahirkan oleh ibu yang tercinta, tersayang dan segala2 nya.......Al fatihah buat mu ibu, engkau lah ratu di hati ini, kerana mu ibu anak mu ini pandai memasak, anak mu ini merangkak setapak demi setapak supaya pandai seperti ibu, ibu memang pandai memasak, mungkin itu lah sebab nya anak mu ini minat sangat2 pada dunia masak memasak........sekali lagi al fatihah buat ibu........SAYANG IBU


TART BUAH

Bahan
450 gm tepung gandum
250 gm mentega
100 gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanila

 Cara
Putar mentaga, gula dan esen vanila hingga kembang, masukkan telur dan air, putar lagi hingga adunan sebati dan berkrim.  Masukkan tepung gandum dan uli untuk menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit doh tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart, picit2 pada keluruhan acuan dan lebihan diatasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau.
Bakar selama 20 minit dengan suhu 150c hingga masak.


  Bhan Utk Kastard
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula halus
250 ml susu segar
1 sudu teh butter
1/2 sudu teh esen vanila

Cara
Bancuhkan semua bahan2, masukkan kedalam periuk dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.
Sudu kan kedalam tart dan hiaskan dengan hirisan buah2an yang disukai.

1 comment:

  1. wowww kagum betul ngn kecomelan tart buah tu...

    ReplyDelete